Keresés ebben a blogban

2009. augusztus 16., vasárnap

Parlagfű nehezíti életemet

Újra itt az augusztus. Imádom ezt a hónapot még akkor is, ha tudom, mindjárt vége a nyárnak.
Gyönyörű virágok nyílnak, a bokrok termései is csábítóan színesednek, elmúlt a veszett kánikula, ilyenkor jobban lehet élvezni a nap minden óráját.
Ha nem virágozna az az átok parlagfű.....
Igen, sajnos én is abba a 2 milliós táborba tartozom, aki ettől szenved.
Persze minden évben úgy indulok neki, hogy idén már nem lesz szükségem a kiegészítő szereimre a tüsszentés-mentesítéshez, de csalódnom kell.
Az immunrendszert 1-2 év egészséges életmóddal még nem lehet úgy visszaállítani, ahogy az volt fénykorában. Pedig tuti mindent megteszek. Táplákozás, vitaminok, mozgás.
Mióta Pilisre költöztem, a futóedzéseim a falu, bocsánat város széli szántó melletti földúton zajlanak.
Ez a szántó napraforgóval lett idén bevetve, ám mire beérett a szotyi, ki sem látszik a parlagfűből.
Most képzelj el egy 10-15 ha területet, ami semmi más, mint parlagfű. Mintha kifejezetten ezt vetették volna oda....
Most akkor választhatok: futok mellette, vállalva annak minden következményét, vagy felutazok Pestre megtartani az edzéseimet.
Kész röhej.

2009. augusztus 6., csütörtök

A víz az új olaj


Egy nagyon érdekes cikkre bukkantam az Elle magazinban, íme:


"Mi, a fejlett világ lakói nem igazán ismerjük a szomjúságot. Még sohasem kellett ivóvízért tíz kilométert gyalogolnunk.

Ha inni akarunk, kinyitjuk a csapot, és folyik a víz.

A tiszta víz.

Ám Földünkön több mint egymilliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez. Azaz közülünk minden hatodik ember számára elérhetetlen életünk egyik alapvető létszükséglete, amelyről mi el sem tudjuk képzelni, hogy akár csak néhány órára is nélkülöznünk kellene.

Melyikünk gondol vajon a nyár kellős közepén, szerencsés esetben a kéklő tenger hűsítő habjai ölelésében, jégbe hűtött ásványvizet kortyolgatva, és a forró nap végén zubogó zuhany alatt felfrissülve, hogy bolygónk érzékeny ökorendszerén túl immár saját túlélésünk a tétje a közelítő katasztrofális vízválságnak?

Felejtsük el egy pillanatra a szén-dioxid-kibocsátást! Földünket most sokkal közvetlenebb válság fenyegeti: kifogyóban a tiszta víz. Bolygónk hetven százalékát borítja víz, ám ennek 97,5 százaléka sós tengervíz. Tehát mindössze 2,5 százaléka édesvíz, amelyen a hatmilliárdos lakosságnak kell megosztoznia.

Víz nélkül nincs élet.

Az olaj helyettesíthető mással, a víznek azonban nincs alternatívája.

Űrséta a vízért.

A szakemberek és a különböző nemzetközi szervezetek már évekkel ezelőtt megkongatták a vészharangot, de e vészjósló hírek jobbára szűkebb szakmai berkeken belül maradtak. Mi mindebből mit sem észleltünk, legfeljebb a forróbb nyarakon néha bejelentett ideiglenes locsolási tilalom törte meg átmenetileg bőségtudatunkat. A fejlődő országokat sújtó vízhiányról pedig úgyszintén nem túl sokat hallhattunk: az ott tevékenykedő nemzetközi és helybéli segítőszervezetek áldozatos munkája távol esett a média reflektorfényétől.

Az elmúlt egy-két évben azonban jelentős fordulat következett be. A szaklapokból a magazinokba vándoroltak az emberiség súlyos problémái, ahol szakértők vagy politikusok helyett neves művészek és színészek váltak szószólóikká.

A nagy multinacionális cégek mellett világsztárok is ringbe szálltak, pénzüket, idejüket és ismertségüket a súlyosbodó vízválság globális tudatosításának, a szomjazó és a fertőzött víztől megbetegedett emberek segítésének szolgáltalába állítva. Felismerték, hogy bolygónk ivóvízkincsét igazságosabban kell elosztani, mert a valamennyiünkat érintő katrasztrófát csak összefogással lehet elhárítani. És ki ne figyelne oda a globális popkultúra korában, ha az ENSZ főtitkára helyett olyan hírességek karolják fel az ügyet, mint Matt Damon, Ben Affleck, Don Cheadl, Keira Knightley, Jennifer Connelly, a popsztár Justin Timberlake, netán a rapper Jay-Z?! Vagy mondjuk Guy Laliberté, a Cirque du Soleil alapítója, aki meg sem áll a csillagos égig, ő ugyanis idén szeptemberben tizenkét napig űrturistáskodik a vízért.

A nemzetközi űrállomáson az első humanitárius célú űrsétára készül a „Mindenki a vízért – mindenkinek vizet” eszméjét látványosan népszerűsítve."